DNEVNIK: Pančevo postaje mali srpski Holivud

Autor :  okt 04, 2019

Sve više stranih filmova, ali i domaćih, snima se u Srbiji. Od svakog uloženog evra privredi Srbije vraća se šest, a u buyet države dva evra, dok je na snimanju filmova svakodnevno angažovano od 150 do 550 naših državljana, piše dnevnik.rs.

Zahvaljujući podsticajima države za audio-vizuelnu proizvodnju, uvedenim 2016.godine, i potrebe za uređenim filmskim studijima koji bi pružali podršku stranim i domaćim filmayijama iz godine u godinu su sve veće.
Neke domaće i strane firme su u tome propoznale mogućnost dobre zarade i najavile izgradnju novih filmskih studija. Tako je firma „Firefly” iz Beograda Gradu Pančevu dostavilo pismo o namerama u kojem navodi detalje planirane investicije u izgradnju filmskog grada na prostoru nedaleko od starog buvljaka na Bavaništanskom putu u zoni Hipodroma.

U pismu o namerama ta firma navela je da je već kupila gradski plac za 54,1 miliona dinara, na kojem planira da uloži 5,8 miliona evra za izgradnju tri filmska studija s pratećim objektima, čija će površina biti oko 12.000 kvadratnih metara. U studijima će biti 22 stalno zaposlena, dok će biti angažovano još 70 lica, a broj privremeno angažovanih biće i do 2.000.

Gradsko veće Pančeva je predložilo odbornicima Skupštine grada da donesu odluku kojom se utvrđuje da je taj projekat od posebnog značaja za Pančevo. Naime, Gradsko veće je ocenilo da bi izgrađeni filmski grad unapredio turizam, kulturu i doprineo promociji samog Pančeva, ali i stvorio uslove za podsticanje razvojnih priorireta i privlačnje ulaganja, uspostavljanje standarda povoljnog poslovnog okruženja.

Nedavno je ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić u Sankt Peterbugu potpisao Sporazum o razumevanju i saradnji koji predviđa mogućnost otvaranja filmskog studija u Beogradu, u kojem bi posao trebalo da dobije 150 mladih ljudi.

Otvaranjem novih filmskih studija u Pančevu i Beogradu, Srbija povećava šansu da u filmskoj industriji postane lider u regionu. Da bi se to postiglo, Nacionalna služba za zapošljavanje je od kraja prošle godine počela da organizuje obuku za pojedina zanimanja iz filmske industrije. Organizuju se besplatne obuke za zanimanja u oblasti filma i filmske industrije, kao što su tehničar u sektoru kamere, tehničar rasvete, scenski tehničar, knjigovođa u filmskoj industriji. Obuku je u martu ove godine završilo 13 nezaposlenih lica koja su osposobljna za poslove tehničara rasvete. Beogradska filijala NSZ-a završila je obuke za scenske tehničare i tehničare kamere, tehničare specijalnih efekata i knjigovođe u toj branši.

Lane prihod od stranih produkcija 35,3 miliona evra

Prošle godine, Češka je ostvarila prihod od 200 miliona evra od stranih produkcija, dok je u Srbiji ta cifra bila 35,3 miliona. Od 2016. do prošle godine, u Srbiji su filmove snimale produkcije iz SAD, Švedske, Izraela, Kanade, Francuske, Turske, Grčke, Slovenije, Velike Britanije, Indije, Kine, Norveške, Rusije, Saudijske Arabije i drugih država.

Autor: Ljubinka Malešević, dnevnik.rs

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31