Pančevo obeležava Dečju nedelju

Autor :  okt 03, 2019

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas veoma je duga, a na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije, koja je dugogodišnji akter ove manifestacije, definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci. Ove godine, slogan Dečje nedelje glasi "DA PRAVO SVAKO - DETE UŽIVA LAKO" i posvećen je tridesetogodišnjici Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Dečja nedelja se tradicionalno održava u prvoj nedelji oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.        

Zahvaljujući podršci i pokroviteljstvu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u realizaciji aktivnosti Dečije nedelje u proteklim godinama, uz podršku drugih vladinih institucija i organizacija civilnog društva, aktivnim uključivanjem opštinskih organizacija Prijatelja dece, škola i drugih institucija, kao i lokalnih vlasti širom Srbije, Dečija nedelja vidljivo, prepoznatljivo, usmereno na aktuelna pitanja, definiše potrebu integrisanog i savremenog nacionalnog sistema za promociju i zaštitu dečijih prava. 

Na taj način podstiče se stvaranje uslova za dalje unapređenje položaja dece u društvu, i pruža podršku u finansijskom, socijalnom, zdravstvenom, kulturnom i obrazovnom smislu, ka približavanju tom cilju.                                     
Program aktivnosti Dečje nedelje čini niz akcija na republičkom i lokalnom nivou širom Republike Srbije, uz punu participaciju dece i mladih. Zajedničku odgovornost predstavlja zadatak koji program aktivnosti Dečje nedelje posebno promoviše - da se deci iz osetljivih grupa (sa sela, iz manjinskih grupa, romskoj deci i deci sa smetnjama u razvoju), obezbedi kvalitetno obrazovanje i mogućnost ostvarivanja prava, poštujući relevantna međunarodna i nacionalna dokumenta i pozitivne propise.  

Ove godine Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja u Gradu Pančevu, u saradnji sa  Kancelarijom za mlade, ustanovama kulture i ustanovama obrazovanja, kao i organizacijama koje rade sa decom i za decu organizovao je niz aktivnosti u okviru Dečje nedelje.

Dečja nedelja započeće već 5. oktobra, tradicionalnom manifestacijom “Boje ruja” koju organizuju Planinarsko društvo “Jelenak” u Omladinskom naselju Čardak, gde će u saradnji sa Kancelarijom za mlade, Savezom za školski sport i “SMS” fitnes centrom organizovati niz sportskih i edukativnih aktivnosti za decu i mlade. Na manifestaciji će učestvovati sve osnovne škole sa teritorije grada Pančeva.

U Kulturnom centru Pančeva 5. oktobra u 12 časova biće izvedena dečija predstava “Guska na mesecu” - pozorišta “Zvezdica” iz Zrenjanina.

U ponedeljak 7. oktobra Organizacija Crvenog krsta, uz podršku i saradnju Kancelarije za mlade, organizuje “Trku za srećnije detinjstvo”. Trka će biti održana u Gradskom parku sa početkom u  11 časova. U okviru ovog događaja participacija za učešće na trci biće neka igračka, školski pribor ili slično koji će, nakon događaja, biti prosleđeni deci kojima je neophodna. Cilj ove aktivnosti je skrenuti pažnju deci da svojim postupcima mogu pomoći svojim vršnjacima koji se nalaze u teškom materijalnom stanju. Ovoj manifestaciji pridružiće se i volonteri Kancelarije za mlade, koji će animirati decu da izraze svoje mišljenje o pravima deteta na posebno obeleženim panoima.  Njihova mišljenja biće izložena u Holu zgrade Gradske uprave.

U utorak 8. oktobra, ispred zgrade Gradske uprave Grada Pančeva od 10 časova održaće se manifestacija “Čepom do osmeha”, koju će organozovati istoimeno udruženje u saradnju sa Kancelarijom za mlade i PU “Dečija radost”. 

Manifestacija ima humanitarni i edukativni karakter, a deca će kroz prigodne radionice imati priliku da daju doprinos i pruže podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, a ujedno da uče o reciklaži. Sredstva prikupljena od plastičnih čepova koristiće se u humanitarnr svrhe, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.

Potrebno je naglasiti da učesnici u ovoj manifestaciji treba sa sobom da ponesu plastične čepove. U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u holu Zgrade Gradske uprave.

U Kulturnom centru Pančeva 12. oktobra biće izvedena baletska predstava “Labudovo jezerce”- “ART LONGA” iz Beograda.

Ovim putem obaveštavamo učenike, učiteljice i učitelje o aktivnostima koje se organizuju u okviru Dečje nedelje kako bi što više dece bilo uključeno u obeležavanje. Važno je napomenuti da će sve školske i preškolske ustanove na teritoriji Grada Pančeva u okviru svojih ustanova organizovati aktivnosti.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31