"Forenzika drevnosti" u Pančevačkom muzeju

Autor :  okt 03, 2019

Izložba forenzika drevnosti koja prikazuje 20 godina novih arheoloških istraživanja neolitskog nalazišta Vinča postavljena je u Pančevačkom muzeju.

Lokalitet Vinča koji se nalazi dvadesetak kilometara od Beograda jedno od najznačajnijih nalazišta neolitske kulture, važno jer omogućava hronologiju perioda mlađeg kamenog doba. Prva istraživanja počela su 1908. godine i danas nakon više od sto godina i dalje je predmet arheoloških iskopavanja.

Izvor je veoma važnih podataka o kulturi koja je postojala u ovom delu Evrope pre više od 7.000 godina. Do novih informacija došlo se i u prethodne dve decenije ,tačnije od 1998.godine, kada su pokrenuta najnovija istraživanja koja traju do danas. O svemu tome govori izložba "Forenzika drevnosti" gde je predstavljeno 20 godina rada arheologa na tom lokalitetu.

- Za ovih dvadeset godina, uspeli smo da opstanemo ali i da povežemo kroz Vinču dvadesetak institucija iz celog sveta. Sa nekima smo imali vrlo plodnu saradnju upravo u nekom interdisciplinarnom smislu a sa nekih strana su dolazili istudenti koje smo mi podučavali o najsavremeniji metodama u arheologiji, kaže Nenad Tasić, profesor Arheološkog fakulteta i jedan od autora izložbe.

Na osnovu brojnih predmeta, arheološkog materijala danas se gotovo pouzdano može rekonstruisati cela istorija Vinče - kulture koja je bila izuzetno napredna i koja je postojala oko 800 godina.

- Tada ljudi prvi put postaju sedentarni odnosno žive na jednom mestu,grade kuće u kojima se živi generacijama, uzgajaju stoku, bave se poljoprivredom. I to je jedno veoma interesantno vreme u praistoriji. Fokus poslednjih dvadeset godina kontinuiranih istraživanja i iskopavanja je baš na upotrebi savremenih metoda i tehnologije koje nam je omogućio 20 i 21 vek, tako da možemo da idemo u veću rezoluciju podataka koje dobijamo, da saznamo više detalja o nekim svakodnevnim pojavama i kako je izgledao jedan dan u životu nekog vinčanca, rekla je Kristina Penezić iz Instituta Biosens Novi Sad.

U narednom periodu važno je zaštiti Vinču koje je ugrozilo klizište i to je novi posao arheologa.

- Ugroženo je oko 20 odsto Vinče i ono što trenutno radimo je obezbeđivanje uslova kako bi na proleće naredne godine krenuo veoma ozbiljan proces sanacije, sa postavljanjem stubova koji će sprečiti dalju eroziju Vinče i stvoriti uslove da možemo bezbedno da iskopavamo u tom delu koje je ugroženo klizištem, objašnjava profesor Tasić.

Izložba 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče biće otvorena do 12 oktobra.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31