GSA proširila delatnost, akcenat na PU Dečja radost

Autor :  okt 01, 2019

JP „GSA“ Pančevo je ove godine proširila svoju delatnost, tako što joj je Skupštinskom odlukom povereno održavanje svih objekata u javnoj svojini Grada Pančeva, kaže Nenad Rakić direktor ovog javnog oreduzeća.

- Vezano za to, ove godine akcenat je na objektima Predškolske ustanove Dečija radost, gde se uveliko radi na popravkama i rekonstrukciji objekata u kojima su smešteni vrtići. Obzirom na to da je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada velika važnost posvećena održavanju objekata, tekućem i investicionom ulaganju u ista, potrebno je ozbiljno pozabaviti se ovom problematikom, jer su objekti u javnoj svojini stari i dugo se u njih nije ulagalo. U pripremi je odluka kojom će JP „GSA“ Pančevo na upravljanje dobiti i zidane garaže i poslovni prostor grada Pančeva, što predstavlja veliki izazov u smislu održavanja, koji će JP „GSA“ Pančevo spremno prihvatiti, kaže Rakić.

JP „GSA“ Pančevo upravlja i gradskim stanovima. Gradski stambeni fond je u vrlo lošem stanju i potrebno je puno sredstava za održavanje. JP „GSA“ Pančevo, u skladu sa opredeljenim sredstvima u Budžetu grada, svake godine uradi nekoliko kompletnih rekonstrukcija stanova, a tokom čitave godine ima obavezu obavljanja hitnih intervencija. Kada su gradski stanovi u pitanju čest je i problem nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, te se JP „GSA“ Pančevo bavi i prikupljanjem dokumentacije za upis stanova u katastarske knjige.

- Ove godine je Skupština grada Pančeva donela odluku kojom se dozvoljava otuđenje stanova iz javne svojine i to stanova izgrađenih donacijom Udruženja samarićanskih radnika Nemačke i Danskog saveta za izbeglice, tako da će korisnici ovih stanova ostvariti pravo kupovine stanova u skladu sa Zakonom o izbeglicama. JP „GSA“ Pančevo je sprovela ovakvu odluku Skupštine grada, i u toku je potvrđivanje ugovora o kupoprodaji kod javnog beležnika, kaže Rakić. 

JP „GSA“ Pančevo je pripremila dokumentaciju i dobila potrebne dozvole za izgradnju 12 stanova (ne znam koliko tačno), koji će biti dati u zakup po neprofitnim uslovima. U toku je priprema dokumentacije i postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji zgrade za kolektivno stanovanje. Očekujemo da će se sledećeg proleća početi sa izgradnjom.

- Ove godine su dodeljeni stanovi u Pančevu u ulici Čumićeva br. 52a. Stanovi su dodeljeni po uslovima neprofitnog zakupa. Korisnici su zadovoljni i nema nikakvih primedbi na kvalitet stanova ili na uslugu JP „GSA“ Pančevo. Otvaranje naplatnog mesta, JP „GSA“ Pančevo je znatno povećala procenat naplate kako potraživanja za zakup stana, tako i za održavanje zajedničkih delova stambene zgrade. Naplata se vrši bez troškova provizije. Ovom prilikom i apelujemo na građane da redovno izmiruju svoje obaveze, kako ne bi dolazili u situaciju da se pokrene aparat prinudne naplate, kada troškovi prinude postanu veći od osnovnog potraživanja, kaže Rakić.

Kad je u pitanju održavanje zajedničkih delova zgrade, JP „GSA“ Pančevo ima zaključene ugovore o održavanju zajedničkih delova zgrade sa oko 400 stambenih zajednica na teritoriji grada Pančeva, što je preko 9.700 korisnika. 

- Zakon o stanovanju i održavanju zgrada je doneo mnogo novina u ovoj oblasti i sada se može reći da su svi savladali novo gradivo, tako da i ovaj deo funkcioniše dobro. JP „GSA“ Pančevo ima dobru saradnju sa stambenim zajednicama, upravnicima i profesionalnim upravnicima. Novi zakon je podigao svest naših sugrađana o tome koliko je bitno da brinu o zgradama za kolektivno stanovanje u kojima žive. Stambene zajednice sada imaju obavezu izdvajanja sredstava za investicione radove, te se može očekivati da će u nekom narednom periodu mnoge stambene zajednice uložiti novac u investiciono održavanje i time popraviti kvalitet stanovanja u njima, kaže Rakić.

Rakić dodaje da najveći problem u zgradama predstavljaju dotrajale krovne konstrukcije i oštećene fasade. 

- JP „GSA“ Pančevo svim svojim korisnicima nudi mogućnost plaćanja izvedenih radova na više rata. Svi izvođači naše firme imaju organizovana dežurstva 24 časa dnevno radnim danom, vikendom i praznicima, čime je obezbeđena pravovremena rekacija u situacijama hitnih intervencija. Takođe, JP „GSA“ Pančevo pruža mogućnost prikupljanja sredstava za investiciono ulaganje, na transparentan način, tako da korisnici u svakom momentu mogu da vide koliko imaju prikupljenog novca. Od zaposlenih u JP „GSA“ Pančevo zainteresovana lica mogu dobiti informacije vezano za prava i obaveze iz oblasti održavanja zgrada, dodaje Rakić.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31