Pančevo i Japan zajedno do zdravije životne sredine

Autor :  okt 01, 2019

Gradsko veće Grada Pančeva usvojilo je Predlog zaključka o prihvatanju sporazuma između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga, Univerziteta u Beogradu- Hemijskog fakulteta i Grada Pančeva,o tehničkoj saradnji sa Japanom u sklopu JICA programa partnerstva za unapređenje životne sredine u Pančevu, Srbiji, kroz saradnju između Akademije, Gradske uprave, industrije i građana, rekla je za ePančevo Katarina Banjai članica Gradskog veća resorno zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

- Polovinom septembra, u ime Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dekan Hemijskog fakulteta, prof. dr Ivan Gržetić, obratio se dopisom Gradonačelniku Pančeva, Saši Pavlovu, sa pozivom na saradnju u vezi sa projektom za unapređenje životne sredine u Pančevu, Srbiji, kroz saradnju između Akademije, Gradske uprave, industrije i građana. Ovaj projekat je nastavak prethodnog trogodišnjeg projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih zagađujućih supstanci u Srbiji“, koji se sprovodio od 2014. do 2017. godine, objašnjava Banjai.

Ona objašnjava da se, usled upotrebe zastarelih tehnologija, dugoročne upotrebe pesticida, ali i NATO  bombardovanja 1999. godine, smatra da je nekoliko mesta u Srbiji zagađeno različitim dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama (POPs). 

- Usled bombardovanja 1999. godine, polihlorovani bifenili (PCB) su curili iz oštećenih transformatora i kondenzatora u okolinu. Iako su posle bombardovanja sprovedene mere dekontaminacije zemljišta, verovatno postoji zaostali uticaj. Takođe, otpadne vode iz industrijskih zona su možda izazvale zagađenje Dunava POPs supstancama. Tokom  prethodnog JICA projekta pod nazivom “Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji” istraživano je trenutno stanje zagađenja u životnoj sredini, uključujući emisiju zagađujućih supstanci, i sprovođene su obuke za merenje i analizu zagađenja u životnoj sredini kako bi se uspostavili okviri za dalje analize. Međutim, potrebna je jača saradnja i struktura koja može samostalno da preduzme mere za poboljšanje stanja životne sredine kroz saradnju između akademije, Gradske uprave, industrije i građana. Zbog toga je u Srbiji potrebna obuka lidera za sve sektore: akademsku zajednicu, administraciju, industriju i građane, kaže Banjai za ePančevo.

Banjai dodaje da ovaj projekat ima za cilj  da izgradi i razvije ljudske resurse, koji će moći samostalno da preduzmu mere za poboljšanje stanja životne sredine kroz saradnju između akademije, administracije, industrije i građana i dalje istražuje trenutno stanje zagađenja u životnoj sredini, uključujući emisiju zagađivača, dok sprovodi obuku za merenje zagađujućih supstanci u životnoj sredini, analizu, procenu rizika, sprečavanje zagađenja i upravljanje zagađenjem. 

- Pored toga, ojačaće se administrativne mere protiv zagađenja životne sredine i sprovešće se edukacije lokalnog stanovništva, zaključuje Banjai.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31