Brojni programi za starije u Gerontološkom centru Pančevo

Autor :  sep 30, 2019

Međunarodni dan starijih je poseban dan za starije osobe širom sveta. Ovaj dan se obeležava i u Gerontološkom centru Pančevo, posebno 1. dan u oktobru mesecu, sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba ima za cilj da ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalne inkluzije starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održivosti urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

- Obeležavanjem Svetskog dana starih uvek počinjemo sa ciljem podizanja svesti o značajnim temama, koje se tiču starijih, što će obeležiti čitav mesec oktobar, a u poslednjoj nedelji meseca kroz čitav set aktivnosti im želimo iskazati zahvalnost za sav doprinos koji su stariji građani dali i daju našem društvu, naglašava direktorka Tanja Lukić.

- Mi kod nas u Gerontološkom centru 1. oktobar obeležavamo preventivnim pregledima (merenjem šećera i krvnog pritiska) u ranim jutarnjim časovima u 7.30 od strane patronažne službe Doma zdravlja, a u 11 sati u velikom holu Doma ispred restorana nastavljamo sa održavanjem predavanja na temu "Ka jednakosti u starijem dobu", od strane predavača dr. Dubravke Nikolovski spec. higijene, a u organizaciji Zavoda za javno zdravlje. Ove godine će predavanje biti nešto drugačije, jer će imati za cilj da naše korisnike nauči i laganim vežbama, koje će moći da praktikuju svakodnevno, radi poboljšanja svog zdravstvenog stanja.

Gosti predavanja biće i korisnici iz Doma slepih "Zbrinjavanje", članovi Klubova, kao i predstavnici udruženja penzionera Grada Pančeva.

Poseban dan u mesecu starih biće i 7.oktobar, kada će biti izvođenje premijere pozorišne predstave "Cirkus Fantastiko", od strane Dramske sekcije Gerontološkog centra i Klubova za odrasla i stara lica, u Centru za kulturu, od 17.30, a u 19 časova će biti otvorena izložba fotografija sa održanih predstava na istom mestu od strane akademskog slikara Čedomira Milosavljevića.

Ceo set kulturno programskih aktivnosti odvijaće se u kontinuitetu čitavog meseca, pa od 9. oktobra, u okviru dečije nedelje, kada će Geronotloškom centru Pančevo gostovati deca iz OŠ "Mara Mandić", od 12 sati, u sali za druženje na 2. spratu. Zatim, 16. oktobara nastavljaju Etno druženje, tradicionalno druženje sa udruženjima (gosti iz GC "Vršac" i GC "Smederevo"), uz bogatu etno trpezu i priredbu.

Poslednju sedmicu u mesecu starih krunisaće novom manifestacijom 29. oktobra, “Veče otvorenih vrata – Život je lep”, sa prigodnom priredbom korisnika centra i druženjem sa njihovom rodbinom i prijateljima od 17 časova.

- Želja nam je da napravimo jedan potpuno drugačiji dan u domu, znajući koliko je podrška porodice bitna za naše korisnike, odlučili smo se da njihove porodice i prijatelje, pored redovnih poseta, pozovemo da dođu i provedu jedno popodne u Domu zajedno sa našim radnicima, saradnicima i prjateljima ustanove, istakla je direktorka ustanove Tanja Lukić.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31