"Banatski hleb" u Banatskom Novom Selu

Autor :  sep 29, 2019

Udruženje žena  “Novoseljanke” organizujući manifestaciju “Banatski hleb”  žele da sačuvaju od zaborava banatski hleb koji se pravi se po tradicionalnoj recepturi već vekovima, jer je ovakva manifestacija važna, čiji je cilj negovanje tradicije više naroda, koji žive na prostoru Južnog Banata.Grad Pančevo svake godine podržava ovu manifestaciju.Gradonačelnik Saša Pavlov je istakao da su ovakve manifestacije posebno važne, jer se vrši promocija tradicije, kulture i običaja zajedničkog suživota rumunske i srpske zajednice.

- Druga stvar koja je jako bitna je turistička promocija Pančeva i ruralne sredine koje čine prelepa naselja i važna naselja.Jako je bitno da se kroz ovakve manifestacije predstavlja Grad Pančevo ne samo u samom gradu, nego i u naseljenim mestima. Promocija mogućnosti potencijala stvaralaštva naših vrednih žena.Čuli smo kakva je vrednost hleba i kako je predsednica udruženja rekla “Da sa hlebom sve počinje” počinje dan, najvažnija namirnica u kući, na pričešću... Hleb je nešto čemu se radujemo.Zato Vas molim da se zajedno radujemo ovoj manifestaciji, rekao je Pavlov.

Pored hleba štandovi udruženja žena iz drugih naseljenih mesta bili su okićenim ručnim, radovima, i rukotvorimana koje su dobile od svojih predaka. Svaki štand je oslikao običaje iz mesta iz koga žene dolaze.

- Ova manifestacija je veoma značajna, kako za naše udruženje, tako i za sva ostala udruženja sa teritorije Južnog Banata, koja, takođe, učestvuju u pravljenju banatskog hleba. Ove godine, prvi put, učestvuovalo je i udruženje iz Beograda, što govori da se ova manifestacija širi, rekla je Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Pored takmičarskog dela za prisutne je upriličen i bogat kulturno-umetnički program.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2023 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31